VENTILATIE

VENTILATIE

 

 

 

 

 

Door de stijgende isolatienormen in de nieuwbouwwoningen en grote renovatieprojecten is een ventilatie installatie een verplichting geworden.

Een ventilatiesysteem zorgt voor een betere luchtkwaliteit in uw woning.

Uiteraard zijn er enkele verschillen tussen de mogelijke systemen, die we hieronder kort even toelichten.

 

 

 

Bij een nieuwbouw of renovatiewoning heeft u de keuze tussen 2 verschillende ventilatie systemen, namelijk C+ of D.

 

Een C+ ventilatie zorgt voor een mechanische afvoer van de vervuilde binnen lucht in de zogenoemde “natte ruimtes”, zoals er zijn: wasplaats/berging, keuken, badkamer en toilet. Mechanisch wil zeggen dat hiervoor een ventilator gebruikt wordt.

De toevoerlucht in de “droge ruimtes”, zoals woon- en eetkamer, slaapkamers, bureau, gebeurd hier via toevoer roosters in de ramen. De roosters worden normaliter mee voorzien door de installateur van het buitenschrijnwerk.

Het grote nadeel bij een dergelijk systeem is dat er geen warmte uitwisseling plaats vindt tussen de afgevoerde binnen lucht en de toegevoerde buitenlucht.

Naar E-peil toe scoort dit systeem dus iets slechter dan een D systeem.

 

Een D balans ventilatie systeem zorgt voor een mechanische afvoer van de vervuilde binnen lucht en de mechanische toevoer van de buitenlucht. De ruimtes waarin zijn dezelfde als hierboven beschreven.

Het grote verschil tussen een D en een C+ systeem is dat een systeem D net wel zorgt voor een warmte uitwisseling tussen de afgevoerde binnen lucht en toegevoerde buitenlucht, waardoor dergelijk systeem een hoger rendement heeft en dus bijgevolg iets beter scoort op het E-peil.

Hou er wel rekening mee dat bij een systeem D de filters van het toestel regelmatig gereinigd of vervangen dienen te worden, en dat de kanalen eens om de 3 à 4 jaar gereinigd of gedesinfecteerd dienen te worden door een gespecialiseerde firma.

 

Voor advies of een vrijblijvende offerte kan u ons altijd contacteren.

 

 

Realisaties

Vul uw gegevens in, en we zullen u contacteren om een afspraak te maken.

Vraag uw vrijblijvende offerte